Rabu, 20 Oktober 2010

EXTREME OUTDOOR EXPIDITION

10/1o/2010. Pada hari ini aktiviti untuk final camp telah dimulakan....aku berada di kumpulan yang diberi nama sungai bernam...lalu digabung kan dengan sungai kesang kami menjadi bukit kepong lalu kami digabung kan menjadi gunung ledang yang mengabungkan bukit kepong dan bukit melawati...sungai bernam mempunyai 7 orang ahli iaitu aku dan dayah dari shah alam, zaki, faisal, ikhmal helmi, dan jimmy dari jengka manakala izzati dari instedt,..pada subuh yang sunyi itu aku telah mendengar pelbagai bunyi yang mengangu proses tidur...aku...bila aku buka kan mata aku melihat hilmi haris tengah sibuk melaksanakan tugasnya sebagai penghulu dengan mengejut semua budak laki yang tengah nyenyak tidur di khemah..yang aku ingat pada masa itu hilmi sering memangil bukit _ _ _ _ _ _ kalau tak silap aku kerana diorang adalah bukit yang sentri dari kul 4- 6 pagi...so diorang lah kena sediakan sarapan pagi...hermmm mana lah diorang pergi ni...kesian helmi...menjerit-jerit...memanggil mereka yang berkenaan...dari satu khemah ke satu khemah...akhirnyw sampai lah dikhemah aku...ketika itu aku yang sedang baring di luar khemah beralaskan kotak....lalu terdengar suara sayup-sayup memanggil aku..."hamzah hamzah bangun" aku ingat sapa lah....rupanya hilmi dahhh..lantas aku bangun..dan mempersiapkan diri untuk menunaikan solat subuh...selepas solat kami melakukan aktiviti wajib sebelum sarapan iaitu senam pagi.....lepas senam pagi kami sarapan...ehmmm sedapnya...bagus lah diorang masak...hehehehehe...selepas itu kami dipecah mengikut gunung...setiap hari kumpulan gunung akan melakukan 2 daripada aktiviti yang telah ditetapkan..pada hari itu kumpulan besar aku iaitu gunung ledang akan melakukan aktiviti di sebelah paginya adalah meneroka gua dan selepas tengahari pula kami akan menjalankan aktiviti tiubing........kami menaiki lori dari uitm jengka...untuk pergi ke gua kandu...perrrrrrrr lah pak cik lori tu bawak macam kat litar sepang je...kami yang kat belakang tu tawakal je lah....antara peralatan yang kami bawa untuk meneroka gua adalah head lamp, key atau sapu tangan kerana gua kandu di dalam nya agak berdebu di satu- satu kawasan nya.....sesampai di sana kami diiringi guide iaitu en rahim dan sahabatnya untuk membawa kami meneroka gua kandu tersebut, apa-apa hal pun baca doa dulu.....disamping kami meneroka gua tersebut en rahim sempat mencerita sejarah gua kandu ini...sebenarnya gua kandu ini adalah tempat jepun menyimpan kapal terbang mereka dan simbol bintang tiga masih kekal di dinding gua...dan kami melihat batu seakan-akan telur dinasour dan seperti orang tengah rukuk...perjalanan yang agak memcabar untuk meneroka gua dan ditemani debu-debu gua...syukur segalanya berjalan lancar...dan aktiviti selesai..
Pada sebelah tengahari pula, selepas solat zohor...seperti biasa kami menaiki lori tadi ke tempat permulaan tiubing....yes yes yes akhirnya aktiviti yang paling mencabar dan merupakan klimaks segala aktiviti di final camp akhirnya tiba....sesampai kami di sana kami di ajar oeh abg shaun mengunakan towline dengan betul...apa itu tow line.???? towline ialah tali penyelamat yang digunakankan untuk menyelamat kan seseorang yang berada di dalam laut, sungai, tasik daripada hanyut atau tenggelam...selepas itu kami diajar untuk berenang ke tepi apabila capsize bila arus deras dengan mengulingkan diri seperti berenang ke tepi..tambahan pula kami diajar tiubing dan kayak di sungai yang deras itu....selepas proses input selesai... apa- apa hal pun doa dulu..kini tibalah masanya untuk proses output pula...aku mulakan aktiviti ini dengan menaiki kayak terlebih dahulu...pada mulanya yakin je..tapi bila tengok jeram yang berliku-liku...kedebusss capsizelah aku...bersama-sama kayak set one top...dan mengelabbah mengejar paddle yang hanyut..akhirnya aku dapat membisakan diri dengan kayak dan keadan jeram di sungai itu....perrrrrrrr tak dapat diungkapkan dengan kata-kata bertapa seronoknya perasaan aku ketika itu....apatah lagi berjaya mengimbangi kayak dan tiub dan diri melalui jeram yangberliku itu tanpa capsize....syukur3x semuanya selamat sampai di hentian akhir...betul-betul di sungai di tepi camp site....akhirkata...pengalaman tiubing dan kayak di arus sungai yang deras ditambah dengan jeram-jeram yang berliku...akhirnye tercapai juga hajat aku melakukan aktiviti ini dan aku tak akan lupakan kenangan bertiubing ini sampai bila-bila...terbaiklah...tempurrrrrrr

2 ulasan:

megart berkata...

err~~woot2 aku rase cm 'throw line' jep cm ner ekk

Nurhidayah Ahmad berkata...

adeh..aku wat throw line..