Khamis, 23 September 2010

kelas amali kayak

22/09/2010; Pagi yang indah ini, aku telah bangun untuk melaksana kan kelas amali kayak di tasik shah alam, di perindu 4...di subuh yang sunyi..aku melihat jam di handphone..ehmmm awal lagi..so aku rilek lah dulu, akhirnya, aku paksa juga diri untuk bangun mandi dan berpisah dengan katil yang sungguh empuk itu dan melawam bisikan syaitan yang direjam..selepas segala selesai aktiviti menyiapkan diri...seperti biasa aku tumpang motor ngan jad pergi ke stor kenanga untuk

menolong mengangkat peralatan kayak..tpi syukur kaci telah membawa kereta untuk membawa pfd dan towline....ke tasik shah alam.

sesempai di tasik shah alam, lantas aku dan dibantu kawan-kawan menyusun kayak..dan paddle....dan selepas itu en hisyam datang lalu menerangkan segala-galanya tentang kayak dari anatomy hingga lah dari segi keselamatan.ohhh banyak lah benda baru yang aku tahu tentang kayak ni...dlu aku naik je...apa org cakap tu...hentam kromo..en hisyam juga menerang kan cara-cara sebenar uuntuk mendayung....forward, back ward, stop, pusing 180 darjah dan lain-lain

dan kami diajar isyarat dan komunikasi apabila berkayak berkumpulan.


Akhirnya, yang dinanti-nanti kan selama ini akan berlaku iaitu praktical di tasik shah alam..sorang demi sorang naik ke kayak....dan selepas itu en hisyam menyuruh kami jatuh kan diri kami ke dalam tasik..ketika di dalam kayak...so apalagi jatuh kan badab ke sebelah kiri...pussss...jatuh lah kami kedalam tasik..selepas, kami hendaklah seger

a timbulkan diri ke permukaan lantas dengan segera cari paddle lalu menolak kayak yang terbalik itu ke keadaan yg sebenar-benarnya...untuk mengelakkan air masuk terlalu banyak..tambahan pula kami diajar bagaimana untuk menolong pengkayak yang kayaknya terbalik...dengan mendayung kayak kita ke arah mangsa lalu bahagian bow kayak yang terbalik diangkat ke bahagian bow kayak rescue..dan yang seronok sekali kami dapat berkayak ke sekeliling tasik hingga tasik shah alam yang terbentang luasnye...best nya suasana ketika apabila kaci memberi isyarat untuk berkumpul..dan apabila kami sudan berkumpul.. setiap kali kami berkumpul En hisyam akan menyuruh kami bertukar tempat kayak...perrrrrrrr...ia memang menguji semangat kerjasama, manakan tidak..org yang kat hujung sebelah kanan ke tukar org yg kat hujung sebelah kiri..kalau berenang tak apa..ini kena pijak satu per satu kayak..hingga sampai ke tempat kayak yang disuruh tukar...


Akhir kata, banyak benda baru yang aku dapat belajar dari kelas amali kayak ni..pengalaman yang tak akan aku lupakan sepanjang hayatku.. dan aku juga respect dengan kaci ketika aksinya mengendalikan kayak perrr lincah sungguh dan lurus je dia bawak kayak....maklumlah athlete malaysia katakan...sekian terima kasih..salam






Anatomi Kayak terdiri dari :


1. HALUAN & BURITAN (BOW & STERN)
Bow atau Haluan adalah bagian depan atau mu
ncung dari Kayak yang bertujuan sebagai arah tujuan dan juga memecah ombak. Stern atau Buritan adalah muncung bagian belakang. Letak kedua ini kadang-kadang membingungkan bagi pemula, untuk lebih cepat mengenalnya, perhatikan arah tempat duduk kayak tersebut.

2. GUNWALE LINE / PAINTER LINE
Ini adalah bagian tepi/sisi Kayak yang berfungsi sebagai penyeimb

ang bagi pendayung, apakah perahu yang dinaikkan itu sesuai dengan berat badannya atau tidak. Sisi kanan disebut dengan "starboard" dan sisi kiri disebut "portside".

3. HULL
Ini adalah bagian bawah kayak. Bentuknya berbeda berg
antung pada jenis kayak tersebut untuk apa digunakan.


4. DECK (Geladak)
Deck adalah bagian atas untuk melindungi kaki sehingga mudah untuk melakukan teknik Eskimo Roll. Deck bagian depan disebut "for
edeck" dan dibelakang disebut "afterdeck".

5. COCKPIT (Ruang Tempat Duduk)
Cockpit adalah ruangan yang letaknya ditengah-tengah antara dek depan dan dek belakang, dan Cokpit ini merupaka
n ruangan untuk tempat duduk.


6. SEAT (Tempat Duduk)
Tempat duduk terletak didalam Cockpit, dan tempat duduk terbagi dalam beberapa jenis yaitu Standar (bentuk dan ukuran tetap), tempat duduk
sederhana (biasa untuk kayak rekreasi), tempat duduk ketat (digunakan untuk di arus deras. dan tempat duduk yang digunakan untuk pertandingan.

7. TOGGLE
Toggle adalah sejenis tali untuk mengangkat Kayak, letaknya diujung depan (Bow) dan Belakang (Ste
rn)


8. COAMING
Coaming adalah bagian tepi kecil dan mengeliling cokcpit, yang berfungsi sebagai penahan air untuk masuk ke dalam perahu dan juga unt
uk mengikat spray cover.

9. KNEE BRACE
Letaknya dibawah Coaming yang berfungsi sebagai penahan lutut dan memberikan sanggahan ke kaki supaya kaki pendayung lebih kuat terhadap perahu.


10. TOWLINE / DECKLINE


Ini adalah tali yang diikatkan di ujung kayak (bow) dan buritan kayak (stern). Berfungsi sebagai tali penyelamat, menarik perahu (tunda).

11. KEEL
Terletak dibawah geladak belakan
g dan berfungsi sebagai kemudi.

12. BUOYANCY


Buoyancy adalah bahan apung yang terletak di bawah deck bagian depan (bow) dan deck bagian belakang (stern) yang berfungsi sebagai penyim
pang apabila kayak terbalik dan tidak mudah tenggelam.


13. FOOTREST
Footrest terletak di bagian foredeck berfungsi sebagai tempat letak kaki, bentuknya terdiri dari bar (dipasang pada sisi kiri dan kanan), paddle (hampir sama dengan bar tetapi terpisah antara letak sebelah kiri dengan kanan), bulkhead (bentuk bulat rata dan terletak di bagian haluan (bow).


14. DECK EYE / EYE CLEAT

Lubang untuk mengikat tali (towline) yang terletak diatas geladak.

15. EYE PIT
Lubang yang terletak di ujung haluan (bow) dan buritan (stern) pada jenis kayak-kayak tertentu.

16. HATCHLubang penutup yang terdapat di bagian depan dek dan belakang dek, yang berfungsi sebagai tempat meletakkan barang, biasa digunakan untuk kayak jenis ekspedisi atau Sea Kayak.


17.BACK STRAP
Back Strap berbentuk getah yang diletakkan pada bagian tempat duduk belakang, berfungsi untuk memberikan keluwesan pendayung untuk menyandar ke belakang sewaktu mendayung dan sekaligus untuk melindungi keselamatan bagian
belakang pendayung.




Isyarat dan komunikasi


1. Berhenti

Dayung dipegang melintang, kemudian diangkat melewati kepala.


2. Berkumpul
Dayung diangkat tegak keatas dan daun day
ung disejajarkan dengan depan perahu.


3. Belok Arah


Dayung diletakkan melintang sesuai arah tujuan.



4. Pertolongan
Dayung diangkat ke atas dan kemudia
n digerakkan kekiri-kanan



5. Kembali


Dayung diangkat tegak lurus dan ditegakkan, kemudian di gerakkan ke depan dan kebelakang yang mana isyarat ini menandakan semua pendayung kumpul di satu tempat dimana, sesuai dengan posisi perahu tempat dimana dayung di gerakkan.



Peralatan kayak

anatomy kayak

anatomy kayak

spray skirt




paddle




pfd/ life jacket




helmet











testing paddle


dah siap setting dan susun peralatan


angkat kayak


simpan barang di dry beg



khusyuk nye diorang ni



forward



baik punye pic




capsize




ini lah kaci athlete kayak malaysia..

kaci menjadi leader kami







kaci menyusun pfd



dah pergi susun kayak




1 ulasan:

Nurhidayah Ahmad berkata...

hamzah..daia mintak kebenaran nak copy nota ni bleh..nk wat study utk exam je..